En fredagsmorgon som gav fina framtidsutsikter för ungdomar

En tidig fredagsmorgon arrangerades ännu en speedate mellan arbetssökande ungdomar och företag i regionen. Ett lyckat arrangemang som nu ska spridas vidare i länet och regionen.

 

På fredagsmorgonen samlades företag från regionen i Arbetsförmedlingens lokaler på Nygatan i Gävle. En Bra Start hade tillsammans med Arbetsförmedlingen både bjudit dit arbetssökande ungdomar och företagarna för en speeddate.

Johan Cahling, vice klubbdirektör Brynäs IF och affärsutvecklare En bra start, berättar om hur idén om en speedate har växt fram.

– Under ett år har vi testat olika aktiviteter för att skapa en modell för lyckas få ut ungdomar i praktik eller anställning. Utmaningen har bland annat varit att skapa en aktivitet som lockar både ungdomarna och företagarna. En speeddate vet många vad det är och det har kommit att bli ett lyckat koncept förklarar Cahling.

Vid fredagens speeddate träffades nio företag som deltog i en speedate med 20 arbetssökande ungdomar som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. En av de nio företagarna på plats var Petter Lundgren, från företaget Clockwork Bemanning.

– Det var en underbar morgon, vi hittade två praktikanter och ytterligare en som vi kunde anställa till en av våra kunder berättar Petter Lundgren.

Tillsammans med Arbetsförmedlingen arbetar En bra start utifrån en egen praktikmodell som går ut på att ett företag öppnar sina dörrar och erbjuder praktikplatser för arbetslösa ungdomar vid minst två praktiktillfällen á tre månader per år. Detta ger ungdomarna en bra start i karriären och en väg in i näringslivet.

Speedatingen i fredags ledde till nya lösningar för många av de medverkande ungdomarna. Arbetsförmedlingen rapporterar om att minst 12 stycken erbjudits praktikplats hos företagen och att en arbetssökande ungdom nu har möjlighet till en anställning.

Johan Cahling berättar vidare om hur företagen reagerar i mötet med ungdomarna:

– Det är häftigt för det uppstår en form av ”lag-känsla” mellan företagen. De står enade och vill hjälpa ungdomarna, de drar i sina nätverk och jobbar för att ordna fram lösningar. Tillsammans ska vi hjälpa ungdomarna ut i sysselsättning förklarar Cahling.

En bra start kommer i framtiden tillsammans med arbetsförmedlingen att arbeta vidare med aktiviteten Speeddate och erbjuda den på fler orter i länet och regionen. En bra starts verksamhetsansvarig Maria Sundman berättar om planeringen framöver:

– Vi har bestämt att börja med aktiviteter i Ljusdal och i Hudiksvall. Där kommer vi att genomföra speedating-aktiviteten tillsammans med föreningarna Ljusdals bandy och Hudikhockey som är en del av vårt föreningsnätverk -Ett bra nätverk. För oss är det naturligt att modellen som vi tagit fram och testat här i Gävle kan appliceras och användas av fler föreningar. Det är viktigt för oss att vi bidrar till en positiv utveckling för regionen förklarar Sundman.

En bra start kommer tillsammans med föreningen på orten att ansvara för att attrahera företag till Speedatingen och Arbetsförmedlingen kommer att ansvara för att ungdomarna bjuds in. Datum för kommande speeddates presenteras inom kort.

Läs mer om En bra start och "Vägen in" här >>