Matematik är ett ämne som engagerar

På onsdag, den 18 november är det dags att fira Barnkonventionens dag i Gavlerinken. En bra start och Mattecentrum kommer tillsammans med 4 000 skolelever i Gävle kommun att göra ett världsrekordförsök i matematik. Försöket går ut på att genomföra världens största mattelektion, där dessa 4 000 elever kommer att delta. En domare från Guinness World Records kommer att vara på plats och övervaka försöket, för att senare under dagen tillkännage resultatet; blev det ett nytt världsrekord i Gävle? Mattecentrums generalsekreterare Karolina Lisslö berättar om dagen, världsrekordet och samarbetet med En bra start.

På onsdag är det dags, världens största mattelektion och ett nytt världsrekord ska sättas, är ni redo?
– Absolut är vi det! Jag tror inte vi kan bli mer redo än vad vi redan är. Otroligt taggade och vi har ett litet interskämt att detta är inte bara ett världsrekord i matematik utan det är även ett världsrekord i logistik också. Det har varit mycket att ordna med men det har varit kul och arbetet har gått bra.

En bra start är också med, varför har ni valt att samarbeta med dem?
– Deras värderingar stämmer bra in med våra värderingar och vi har en gemensam framtidstro. När jag träffade Johan Cahling från En bra start kände jag direkt att det här samarbetet kommer bli jättebra och att vi kommer att lyckas tillsammans. Att kunna utveckla och skapa nya förutsättningar för alla tillsammans känns otroligt bra och roligt.

 Har allt gått enligt planerna eller är det något som har varit svårt att få till?
– Det mesta har gått enligt planerna och jag kan inte direkt säga att något har varit svårt att få till. Intresset för det här har varit stort, till och med större än vad jag förväntade mig och det känns jättebra. Matematik är ett ämne som engagerar många, man vill ju att alla ska få samma möjligheter. Att kunna utveckla sig själv och sina matematikkunskaper är jätteviktigt och alla har rätt till att kunna utbilda sig och få den hjälp man behöver.

 Vad är det som kommer att hända under dagen?
– Representanter från UNICEF kommer att finnas på plats under dagen. Innan världsrekordet ska sättas kommer det att finnas olika stationer runt om i Gavlerinken, där barnen kommer att få göra lite olika saker. Dels så ska dom få sätta sig in i vad Barnkonventionen är för något. Sen ska de vid en station få göra ett avtryck, skriva sitt namn på en duk eller tavla för att visa att dom var där under världsrekordsdagen. Sen är det dags för själva världsrekordet och då kommer arenan fyllas med drygt 4 000 barn. Det här världsrekordet kommer inte bara sätta Gävle på kartan, utan hela Sverige.

 Vad vill ni uppnå med det här världsrekordet?
– Vi vill ändra attityden till matematik, vi vill att man ska känna att det är stimulerande och framförallt att matematik är roligt. Vi vill också visa att alla kan vara med, vill man så går det. Ju fler man är som går ihop desto mer kan man uträtta.

 Varför är den här dagen viktig för Mattecentrum?
– Matematik är ett grundämne som är grunden till att kunna lyckas. Det öppnas fler dörrar och möjligheter om du kan matematik. Ju mindre kunskap man har desto svårare blir det att kunna utbilda sig mer och kunna utveckla sig. Man kan exempelvis få svårt att kunna hantera sin privatekonomi om man inte kan matematik, det är ju något som är oerhört viktigt att kunna annars klarar du dig inte själv. Vi vill att alla ska ha samma möjligheter att kunna lyckas så därför är den här dagen viktigt. Man kan återkoppla detta med Barnkonventionens artikel nummer 28; alla barn har rätt till utbildning.

Efter att rekordet är satt och alla barnen beger sig hemåt, vad hoppas du att de tar med sig från dagen?
– Jag hoppas och tror att de kommer få en ny tro dels på sig själva och på att de kan klara av saker. Jag vill att de ska ta till sig och veta sina rättigheter att de har rätt till sin utbildning. Behöver de exempelvis hjälp och extra stöd i matematik så ska de kunna känna att de vet sin rätt och kunna stå upp för att få den hjälp de behöver.