"Jag såg ett behov som jag kunde fylla"

Brynäs IF:s sociala verksamhet En bra start och Matakuten har inlett ett samarbete som kommer att gynna Gävles barn och unga, och de mest utsatta grupperna i samhället.

Lasse Wennman är en av Gävles stora eldsjälar. För tre år sedan startade han Matakuten där tanken var att hjälpa människor i samhället som av olika anledningar har behov av extra mat.
– Jag hade länge arbetat socialt med missbrukare och hemlösa, och såg då att det finns ett stort behov av hjälp även hos andra grupper i samhället. Det kan t ex vara ensamstående föräldrar, pensionärer och familjer. Jag såg också att jag kunde bidra till att fylla det behovet.

Sagt och gjort Lasse Wennman startade Matakuten, en verksamhet som han de första två åren drev helt ideellt. Affärsidén är enkel. Lasse samlar in den mat som butikerna inte skulle sälja på grund av kort datum, att förpackningarna är skadade eller att de saknar etiketter. Men, varorna har inget fel på hållbarheten. Maten delas sedan ut till personer som är i behov av hjälp.
– Det var så klart väldigt mycket jobb, men jag kände direkt att det verkligen var det här jag ville hålla på med. Enligt min mening så ska det inte vara så mycket snack, utan mer verkstad. Kan man göra något ska man göra det.

Idag så har Matakuten en egen lokal där all matutdelning sker. Lasse Wennman hämtar maten från flera olika butiker i Gävle, och hans bil brukar vara fylld tre gånger om dagen. Butikerna blir glada för att de slipper slänga så mycket mat, och personerna som istället får maten gratis blir både tacksamma och glada. Lasse Wennman blir spindeln i nätet som koordinerar allt. Matakutens lokal har öppet fyra dagar i veckan, och den är välbesökt.
– Vi når ungefär 1000 personer i veckan som kommer till oss och hämtar mat. Matakuten har fått mycket uppmärksamhet i media och genom det har kännedom om oss spridit sig till flera. Jag har dessutom ett brett kontaktnät eftersom jag har arbetat länge socialt så jag tror att de flesta med behov vet att vi finns och vart.
- Vi finns också på plats ute i stadsdelarna varje dag och delar ut bröd och grönsaker. Vi har inget fast schema för den utdelningen eftersom vi inte vill att folk ska behöva binda upp sig.

Nu startar Brynäs IF genom En bra start ett samarbete med Matakuten och Lasse Wennman. Samarbetet innebär bland annat att Matakuten kommer att få exponering under hemmamatcherna. Dessutom får Matakuten biljetter till både dam- och herrlagets samtliga seriematcher. Biljetter som kommer att delas ut till barn och unga som annars aldrig hade haft en chans att gå på ishockey.
– För mig som är ur-brynäsare är det här samarbetet självklart väldigt stort, säger Lasse Wennman. Att Matakuten kan få exponering på matcherna betyder mycket, men det vi kan göra tillsammans med En bra start känns nästan större. Min vision är att inget barn ska behöva gå till skolan utan att äta frukost, och jag tror att En bra start kommer att spela en viktig roll i det arbetet.
– Vi vet att hälsa och skolresultat går hand i hand hos barn och unga, fortsätter Lasse. Vi vet också att barnen hellre lyssnar på en Brynässpelare än på sina föräldrar. Det har vi redan märkt när vi varit ute i skolorna och pratat och där spelarna varit med. Jag tror att det betyder enormt mycket att spelarna finns på plats, ser barnen och bara säger till dem att de tror på dem.

För Brynäs IF och En bra start så var också ett samarbete med Matakuten och Lasse Wennman ett självklart val.
– För oss är det helt naturligt att ingå ett samarbete med Matakuten och Lasse Wennman. Vi gör En bra start tillsammans med starka partners och eldsjälar, och Lasses engagemang, uppriktighet och insatser är rakt i linje med hur vi tänker och vill agera, säger Johan Cahling, vice klubbdirektör och verksamhetsansvarig i En bra start.

Tanken med samarbetet är också att En bra start och Matakuten ska synas vid gemensamma aktiviteter och evenemang. Ett första sådant tillfälle är redan idag, under Playday där Lasse Wennman och Matakuten finns på plats utanför arenan.
– När vi kan komplettera och förstärka Lasse och hans fantastiska verksamhet ska vi självklart göra det! Vi ser en långsiktig framtid med Lasse Wennman, med start i dagens Playday, säger Johan Cahling.

– Under Playday så är vi en del av En bra start då vi finns på plats och ser till att de barn som besöker arenan ska ha en möjlighet att äta mat under dagen, säger Lasse Wennman. Vi har inte gjort någon förhandsreklam om det eftersom Matakutens verksamhet inte ska vara sådan. Vi är bara där och ser till att alla barn kan få mat. Även de som inte har råd.