”Gavlerinken har blivit som helig mark för oss”

Hemsidan träffade tre killar från ”RIA hela människan” och för de killarna så har besöken i Gavlerinken haft en helt annan betydelse. Genom RIA och Brynäs IF har de hittat vägen tillbaka.

På en match i Gavlerinken samlas alltid många olika människor; de hockeyintresserade och våra fans som vill följa laget på plats, de som har en aktivitet med sitt jobb eller de som bara vill ha en stunds spänning och underhållning.

De tre killarnas resa genom livet har inte alls varit enkel. Av olika skäl har de hamnat fel och fastnat i olika typer av missbruk. En av killarna hade en bra start i livet. Han bodde i Stockholm, hade jobb och fin lägenhet i Vasastan. Men sedan vände turen. Han blev arbetslös och förlorade lägenheten, han hamnade i missbruk och hans hem blev istället gatan och olika trappuppgångar. Han kom till Gävle för fyra år sedan och fick då hjälp och boende hos RIA Gemenskap.

– Det sociala var det svåraste, jag kände mig uttittad på gatan, man tror att alla stirrar och känner igen en, och fördömer.  Min vändning från missbruket kom när jag bodde på RIA. Där kände jag också att jag betydde något för andra, jag var inte längre bara en belastning. Nu kan jag istället hjälpa andra att hitta sin väg tillbaka från missbruk.

Det är en stor övergång från vård och rehabilitering för att bli ren, och för att kunna återgå till ett vanligt liv. Ofta uppstår ett ”hål” efter droger och missbruk, som man måste ersätta med något annat. För de här killarna har hockeyn blivit en ersättning. Gemenskapen som finns inom ishockeyn hjälper dem tillbaka till ett liv utan missbruk, och hjälper dem också att hitta rätt bland känslor, vilket de har haft svårt med tidigare.

– Premiärmatchen förra säsongen var min första hockeymatch någonsin. Bredvid mig satt en kille i Brynäströja, och jag blev orolig att det var så man skulle se ut när man gick på en match, haha. Men, märkte sen att det inte spelade någon roll vad man hade för kläder på sig.

Hur reagerar ni på den negativa energi som kan uppkomma i arenan vid match?

– Det är faktiskt ingenting jämfört med det vi har upplevt tidigare.

Livet som missbrukare innebär att man får se mycket hemskt på ofta väldigt nära håll, det är ett tufft liv på gatan, och ingenting som de vill fokusera på. Nu vill de istället bidra med, och dela med sig av det som ger dem glädje i livet.

– Vi går på ishockey för att stödja laget och för att vi inte bara vill sitta hemma. Hockeyn är en gemenskap, och när vi lämnar Gavlerinken efter en match gör vi det med nya vänner och med känslan att tillhöra ett sammanhang.

Vad betyder det för er att vara på en match?

– Att gå på matcher och känna gemenskapen på läktaren är en typ av terapi för oss. Vi får också träna på att vara ute socialt och träffa människor som vi inte känner. Hockeyn väcker också minnen från tiden innan vi fastnade i missbruket. När vi går in i arenan är vi alla där för samma sak. Ingen bryr sig om var man kommer ifrån eller vad man har gjort tidigare i livet. Det är en otroligt skön känsla för oss.

– Hockey är inte bara två lag, en uppsättning klubbor och en puck. Det är så mycket mer. Vi knyter nya kontakter med andra bredvid oss på läktaren, vi har något gemensamt att diskutera. Även om vi inte skulle gilla ishockey så skulle vi kunna gå på en match bara för att få uppleva samhörigheten.

De tre killarna, som alla har fått ”börja om” efter liv i missbruk, försöker nu hitta en ny väg i livet. De jobbar för att få en meningsfull vardag och för att hitta just sin väg i livet. De är alla redan på god väg, och en bidragande orsak till det är RIA och Brynäs IF.