Första upplagan av Barnkonventionens dag

Den 18 november 2015 var ingen vanlig dag. Barnkonventionen firades i Gavlerinken Arena i Gävle tillsammans med 4 000 skolelever i Gävle kommun och deras lärare. Eleverna genomförde olika aktiviteter och avtryck med koppling till Barnkonventionens artiklar 28 och 31, men inte nog med det – de satte dessutom världsrekord i matematik.

”Barnet har rätt till gratis grundskoleutbildning”, och ”Barnet har rätt till lek, vila och fritid”. Så lyder den kortare versionen av Barnkonventionens artiklar 28 respektive 31. Det var dessa artiklar som stod i fokus i Gävle när Barnkonventionens dag firades i Gavlerinken Arena. Brynäs IF:s verksamhet En bra start arrangerade ett stort firande tillsammans med Mattecentrum, som dessutom skulle innehålla ett världsrekordförsök i matematik. En bra start och Mattecentrum skulle tillsammans med Gävle kommuns elever genomföra världens största mattelektion. Syftet med världsrekordförsöket var att uppmärksamma en av de artiklar som fokus låg på under dagen, nämligen artikel 28 – alla barns rätt till utbildning.

– Genom att lära er matematik lär ni er grunden till hur allt på jorden fungerar; vindens kraft, solens värme, snabbheten i dina ben. Allt går att beräkna genom matematiken. Matematiken gör också att ni kan bli hjältar i framtiden, för genom att ställa frågor och söka svar kan ni forska fram nya mediciner, skapa nya byggnader och broar, programmera nya datorprogram som förbättrar livet för människor över hela jorden. Sluta aldrig att fråga, sluta aldrig att söka svar och glöm inte att ha riktigt roligt under hela tiden, var statsminister Stefan Löfvéns inledande videohälsning till eleverna i Gavlerinken Arena.

De 4 000 eleverna anlände till Gavlerinken med buss från skolor runt om i kommunen. De hälsades välkomna av dagens värd, Beppe Singer, som också är programledare för SVT:s Hjärnkontoret.
– Det var en ära och superroligt att få vara med och delta i detta häftiga och otroliga evenemang. Det här var det absoluta största uppdrag jag fått hittills. Det var en riktigt häftig känsla att få uppträda så nära närmare fyra tusen barn. Sedan var det snudd på science fiction-känsla att få möta Jack Brockbank, domaren från Guiness World Records. Det var lite Harry Potter-känsla över honom, med hans bok, kavaj, klocka, lite mystik och magi. Det var en häftig krydda, det hade inte varit lika verkligt om inte han hade varit med, säger en nöjd Beppe Singer.

Från första början var det full fart i Gavlerinkens arenagångar, där eleverna gick runt för att delta i de olika aktiviteterna, samtliga kopplade till Barnkonventionen. Eleverna fick dessutom göra ett avtryck med sina händer, för att bevisa att de varit på plats i Gavlerinken denna härliga dag.
– Barnkonventionens dag gjorde ett rejält avstamp till skolornas fortsatta arbete när det gäller värdegrunder och kunskaper i matematik. Det var en perfekt dag för att göra saker tillsammans, man kan se det som en del av integrationsarbetet i skolorna. Överlag är jag verkligen glad över att ha fått se alla dessa glada och positiva elever i Gavlerinken, säger Hans Stockselius, rektor i Sätra rektorsområde.

När händerna var avmålade och lunchen uppäten var det dags för dagens huvudattraktion – världens största mattelektion. Beppe hälsade välkomna, statsminister Stefan Löfvén likaså via en inspelad video och BrynäsTigern körde ”huvud, axlar, knä och tå” med publiken innan det var dags att dra igång.

Dagens lärare, Josefine Rejler, undervisade de 4 000 eleverna i en metod som kallas Singapore Math, som är en välbeprövad metod för undervisning i matematik med fokus på låg- och mellanstadiet.
– Singaporemetoden är mycket omtyckt av både elever och lärare. Den används runt om i hela världen och leder till ökad förståelse och förbättrade resultat, säger Josefine Rejler.

GUINNESS WORLD RECORDS hade domaren Jack Brockbank på plats för att övervaka världsrekordförsöket, och tillsammans med sina 80 oberoende kontrollanter bedöma om det slagits ett nytt världsrekord eller inte. Under tiden kontrollräkningen och bedömningen ägde rum intog artistduon Samir och Viktor scenen, till elevernas stora förtjusning. Decibelnivån i Gavlerinken steg avsevärt när Samir och Viktors ”Groupie” hördes i högtalarsystemet. När showen var över var det äntligen dags för ögonblicket alla väntat på – Jack Brockbanks bedömning. När Guinness-domaren annonserade att totalt 3611 elever godkänts under mattelektionen, och poängterade att ett nytt Guinness World Record hade slagits i Gävle idag, lyfte taket på Gavlerinken. Om decibelnivån var hög under Samir och Viktors framträdande, var den ända uppe i rymden när eleverna fick veta att de varit med och slagit världsrekord i matematik.

– Vi är fantastiskt glada att Sveriges elever har slagit ett världsrekord i matematik och det är ett steg mot att inspirera elever till att matematik är både roligt och användbart. Vi vet att viljan att studera matematik finns hos elever och vi kommer fortsätta arbeta för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att svenska elevers matematikkunskaper och deras matematiska självförtroende ska öka, säger Karolina Lisslö, generalsekreterare på Mattecentrum.

– Det här var startskottet på ett långsiktigt arbete med Gävles skolor för att öka kunskapen om barns rättigheter och Barnkonventionen, säger Johan Cahling, vice klubbdirektör i Brynäs IF och verksamhetsansvarig i En bra start. Det var otroligt roligt att på hemmaplan i Gavlerinken få sätta barns rättigheter och matematik på världskartan tillsammans med elever från Gävle kommun. Nu blickar vi framåt mot nästa års Barnkonventionens dag, och hoppas att den blir lika lyckad. 

Reportage från Barnkonventionens dag i Gavlerinken Arena.