Föreläsningen med Jim Thuresson

Lördagen den 28 november var föreläsaren Jim Thuresson på besök i Gavlerinken. Jim Thuresson är till vardags idrottslärare. Han har också varit rådgivare i näringslivet och förbundskapten i basket. Thuresson delgav i lördags sina tankar om attityder och inställningar, mentala bilder och om att bygga självförtroende. Han har en otrolig energi och kunskap om barn- och ungdomsledarskap. Föreläsningen var en öppen föreläsning som Brynäs IF och En bra start genomför tillsammans med SISU Idrottsutbildarna. Föreläsningen är en del av En bra starts Ledarskapsakademi, som Stefan Utby, ungdomsansvarig i Brynäs IF, ansvarar för.

Jim Thuresson förläste i Gavlerinken, vad handlade föreläsningen om?

– Att inspirera ledare, han berättade om sin resa och om vad han har varit med om, utifrån sitt ledarskap framför allt inom basketen. Vad han tror på och hur man kan vända tankesättet, en förlust behöver inte alltid vara en förlust som spelaren reflekterar över. Utan man kan vrida om det hela och gå därifrån med en skönare känsla. Det positiva ledarskapet, att man mår gott.

Vilka var det som deltog i föreläsningen?
– Detta var ett samarbete med SISU. Vi gick ut ganska brett då det var en öppen föreläsning, och det kom deltagare från olika föreningar och organisationer i Gävleborgs län. Sammanlagt hade vi en publik med 40 personer. Jag önskar att fler fick lyssna på Jim, han är en oerhört bra inspirationskälla. Han förmedlar sitt budskap på ett bra och underhållande sätt, och alla gick därifrån med ett leende på läpparna. Publiken gick nog hem med en ”aha-upplevelse”, och Jims budskap kan de nog tänka sig att ta med i sitt eget ledarskap i framtiden.

Varför är det så viktigt att prata om positivt ledarskap, inställningar och attityd?
– Finns inte glädjen så är det svårt att ta in och lära sig, någonstans i grunden måste glädje, välmående och leendet finnas med. Att man mår bra och att det känns bra när man åker till och från sin samling i den förening man jobbar eller medverkar i. Det kan vara en bra påminnelse, för det är lätt att själva tävlingen tar över, att man bara ser prestation och resultat. Självklart är det roligt att vinna men man vinner inte jämt och det måste man kunna hantera på ett bra sätt.

På vilket sätt kan en förälder vara till hjälp?
– Föräldrarna är ovärderliga och utan dem skulle det inte fungera. Men det är viktigt att tänka på att idrotten är barnens forum. Det viktigaste en förälder kan göra är att stötta och uppmuntra, och inte prata så mycket om detaljer i spelet och resultat och så vidare. Det är istället bättre om föräldern fokuserar på att fråga om barnet haft roligt på träningen eller på matchen. Jag tror det skulle ha varit nyttigt och lärorikt även för föräldrar inom idrott att lyssna på Jim. Han är som sagt duktig och han sätter igång en process i huvudet hos de som lyssnar på honom. Det är lika fascinerad varje gång jag ser honom, jag tycker han är grym.

Vilka reaktioner fick ni när föreläsningen var slut?
– Jättemånga kom fram när det var slut tog i hand och tackade för att de tyckte att det var så bra. De gick nog hem med ny energi.

Nu har ju du hört Jim flera gånger, men var det något speciellt som han sa den här gången som fastnade?
– Hans inspiration. Framför allt vilken makt man har som ledare att kunna vara med och påverka både negativt och positivt. Han har en otrolig förmåga att få en annan att själv vilja göra som honom. Man fick en stor dos av välmående, en lust att ta med sig delar av det han säger i sitt eget ledarskap. Det vore häftigt att någon gång fylla Gavlerinken och låta över 8000 få lyssna och ta del av det Jim säger.