Busslogistik i världsklass

För att fira och uppmärksamma Barnkonventionens dag kommer det att på onsdag den 18 november sättas nytt världsrekord i matematik i Gavlerinken. Mattecentrum och En bra start bjuder in över fyra tusen skolelever som kommer att få vara med på världens största mattelektion. Frågan är om det inte dessutom sätts världsrekord i busslogistik?

Elever från närliggande skolor kommer att promenera, men elever från skolor som ligger längre bort kommer att transporteras till och från Gavlerinken med buss. Företaget Nettbuss tillhandahåller transporten den här dagen, och de har gjort ett helt otroligt arbete med att få ihop all logistik. Bussar och chaufförer har lånats in från andra delar av landet, och förarna kommer dessutom till Gävle en dag tidigare för att ta del av information och provköra respektive sträcka.

Lasse Röst på Nettbuss har arbetat många timmar med att få ihop busstransporten för dessa fyra tusen elever.
– Det har inte svårt men det har varit en hel del att göra, säger Lasse Röst.

Det är ju en del bussar som behövs för att kunna transportera alla elever till och från Gavlerinken, hur många handlar det om?
– Vi har ordnat fram tretton stadsbussar själva, sen har vi lånat in elva bussar från bussbolaget VS. I de elva så har Wallners Buss lånat ut en och Gunnars Buss har lånat ut två stycken.

Har det varit svårt att få till chaufförer till alla dessa bussar?
– Inte svårt men det har varit lite pyssel med att få till det. Vi har lånat in tio chaufförer från Östersund och de andra hade vi själva. Vi har fått jaga lite men det har gått bra. Det är ju ett större och annorlunda event som man inte är van vid, men det är kul också att få vara med.

Hur många timmar har ni lagt ned för att få ihop det hela?
– Sammanlagt så handlar det nog om fem, sex arbetsdagar, men vi har så klart kunnat sprida ut arbetet. Vi har varit totalt fyra personer som har arbetat med det här.

Vilket har varit svårast under arbetets gång?
– Att få fram bussar har varit lite svårt. Tidtabellen har vi lagt ned mycket tid på för att få till, men det har inte varit så svårt för jag är van att skriva tidtabeller sen förr. Men det har varit lite pyssel med också.

Berätta hur kommer dagen att se ut, när anländer de första chaufförerna?
– Förarna anländer till Gävle på tisdag förmiddag där de kommer att få en utbildning. De kommer bland annat få lära sig att hitta så de vet var de ska hämta alla elever. Senare på eftermiddagen ska de få provköra sträckorna. Det kommer att finnas en instruktionsförare på plats under dagen som hjälper till. 

Hur viktigt är det för er att få vara en del av den här dagen?
– Det här en viktig och stor fråga så självklart vill man vara med. Det ska bli väldigt spännande. Jag tror även att det kommer bli kul för barnen. Det här tror jag är bra för Gävle.