”En av mina absolut häftigaste upplevelser”

Beppe Singer gjorde stor succé som konferencier under Barnkonventionens dag förra året. Nu är det klart att han är tillbaka i den rollen i år igen. 

På förra årets Barnkonventionens dag gjorde han stor succé som konferencier, där han från tidig morgon underhöll eleverna först i Gavlerinkens entréhall, och därefter från scenen där ett världsrekord sattes. Nu är det klart att Beppe Singer blir konferencier även på årets Barnkonventionens dag.

– Det är en stor ära och ynnest att få möjligheten att göra detta i år igen, säger Beppe Singer. Förra året hade vi en väldigt smidig och välplanerad dag där all personal runt omkring gjorde att allt flöt på som det skulle. Att få stå på scen och prata med barnen om denna typ av frågor – det är där jag verkligen hör hemma. Det är en del av mitt kall, att alltid hålla kidsen om ryggen.

– Att stå inför så många tappra, nyfikna, galna och busiga unga liv är en lyx som är få förunnat, fortsätter Beppe.  Jag kan inte tänka mig att det skulle kännas häftigare att vinna t ex en Oscar eller något annat fint pris. Kidsen är det viktigaste och coolaste jag vet!

På förra årets Barnkonventionens dag var det över 4 000 elever på plats i Gavlerinken samtidigt. Först hade de aktiviteter i entréhall och arenagångar innan alla förflyttades in till själva arenarummet där det sattes ett världsrekord i matematik och därefter firades världsrekordet med Samir och Victor.

– Förra årets Barnkonventionens dag var en av mina ABSOLUT största och häftigaste upplevelser någonsin, säger Beppe Singer. Jag är van vid att stå inför stor publik och köra järnet, men aldrig inför en så stor publik. Och det var nästan bara barn där. Barn som var glada och stolta över att få ta del av något så coolt som ett världsrekord. Och barnkonventionen. Och matte.

Vad hade du för förväntningar innan?

– Jag hade på känn att det skull bli galet roligt och att barnen skulle tycka det var coolt att försöka komma med i Guinness Rekordbok, men aldrig att de gemensamt skulle vara så intresserade av mattebiten på eventet. Jag blev helt stum när jag såg alla barn helhjärtat sitta med under världens största mattelektion och verkligen hänga med och delta.

Blev det som du trodde?

– Nix, ungefär 1300 gånger bättre.

Vad tar du med dig från förra årets dag?

– Jag åker inte runt i det här landet och försöker övertyga barn om att matte skulle vara världens roligaste ämne. Jag tyckte själv att det var skitsvårt och jag fick faktiskt inte grepp om det förrän jag var vuxen och gick på Komvux för att fixa till mina gymnasiebetyg. Men när barnen kom fram till mig på arenan, och det hände faktiskt flera gånger under dagen, och berättade för mig att de plötsligt tyckte matte verkade roligt igen – då blev jag riktigt stolt, ödmjuk och tacksam!

En bra start genomför Barnkonventionens dag tillsammans med samtliga Gävles skolor för att fira just barnkonventionen. Fokus under dagen är på barns rättigheter och ämnet matematik. Förra året genomfördes dagen för första gången, men det är ett årligt arrangemang som kommer att genomföras varje år i november.

– Det här är en fest och inget annat, säger Beppe. Vi firar det faktum att vi lever i ett land där vi följer barnkonventionen och att alla barn kan vara med och påverka sina liv. Hur de behandlas, vad de har rätt till att göra och framförallt att varenda unge på den här planeten har rätt att få en riktigt bra utbildning.  DET har varenda unge rätt att känna till och vara stolt för.

Nu är det snart dags för den andra upplagan av Barnkonventionens dag som kommer att genomföras den 15 november i Gavlerinken. Vad ser du mest fram mot i år?

– I år är jag involverad i förberedelserna i en mycket större utsträckning än förra året. Det är skithäftigt att få vara med och bolla idéer och planera med En Bra Start, Mattecentrum och UNICEF. Inte minst att få träffa alla dessa underbara människor som jobbar med de här frågorna året om.

– Att sedan under en dag få träffa barnen igen – kolla så att de har det bra och få fortsätta ösa kärlek över dem – det är vad jag verkligen ser fram mot allra mest, säger Beppe Singer.

I år kommer omkring 2000 elever från Gävles alla skolor åk 5 och åk 6 att delta på dagen i arenan. Förra året sattes ett världsrekord, och det var så klart en stor händelse för barnen att vara med på. Hur ska den upplevelsen gå att överträffa på årets dag?

– Det kan jag tyvärr inte avslöja just nu, men jag kan lova att det kommer märkas. Ni får helt enkelt komma dit, och se. Men, en sak kan jag lova. Det kommer att vara fullt ös från början till slut. Basta!