Barnkonventionens dag 2016


Tisdagen den 15 november är det dags för den andra upplagan av Barnkonventionens dag i Gavlerinken Arena.  Barnkonventionens dag startade upp förra året och är dagen då Gävles skolor och elever firar barnkonventionen – FN:s konvention om barns rättigheter.

– Förra året var startskottet på ett långsiktigt arbete med Gävles skolor där vi jobbar för att öka kunskapen om barns rättigheter och barnkonventionen, säger Johan Cahling, vice klubbdirektör i Brynäs IF. I år har vi vidareutvecklat konceptet, och hoppas och tror att det kommer att bli lika häftigt som det blev förra året.

Precis som förra året så är det En bra start tillsammans med Mattecentrum och UNICEF som är arrangör av Barnkonventionens dag. I år har konceptet utvecklas bland annat genom att skolan får två uppdrag att genomföra innan själva dagen. Uppdragen genomförs ute i klassrummen och resultatet av uppdragen kommer att presenteras den 15 november i arenan. Det första uppdraget har redan skickats ut, och det andra uppdraget skickas ut till skolorna under andra delen av oktober.

- Uppdragen är till för att eleverna och klasserna ska få tillfälle att lära sig mer om barnkonventionen och även arbeta praktiskt med den och med ämnet matematik, säger Johan Cahling. Det arbetet är väldigt betydelsefullt från vårt perspektiv. Själva dagen ska vara fylld av fest och glädje, men det större syftet är ändå att öka kunskapen om barnkonventionen och på det här sättet kan vi få båda delarna.

Förutom de två uppdragen så har arbetsgruppen runt Barnkonventionens dag också kompletterats med en referensgrupp av elever från åk 5. Det är elever som alla var på plats vid förra årets dag, och som nu får vara med och tycka om innehållet på själva dagen. Barnens synpunkter är en viktig del av arbetet med att skapa en riktigt festlig stämning i arenan.

-Grunden i Barnkonventionen är att lyssna på barnen och att dom ska få göra sin röst hörd och bli tagna på allvar. Att Barnkonventionens Dag ska ha en referensgrupp är därför helt självklart. Och, vi kan konstatera att barnen i Gävle är fulla av kreativitet och goda idéer.

Den 15 november kommer 81 klasser, och över 2000 elever från Gävles skolor åk 5 och åk 6 att invadera Gavlerinken Arena för att fira Barnkonventionens dag. De två uppdragen genomförs även av åk 4 även fast de eleverna får vänta tills nästa år innan de deltar på själva dagen.

- Visst var det fantastiskt förra året med 4 000 barn i arenan som skapade en häftig stämning, men det var också väldigt trångt. Genom att halvera antalet barn tror vi på en bättre upplevelse för alla som är på plats. Vi ser fram mot den här dagen väldigt mycket och vi hoppas och tror på en lika magiskt stämning som förra året, säger Johan Cahling.Läs mer om, och se filmer från förra årets Barnkonventionens dag här.