Playday med cirka 1000 barn

Idag var det cirka 1000 barn i Gavlerinken i alla möjliga åldrar. Arenan blir som en stor fritidsgård där barn får testa på saker som de i normala fall inte hade fått chansen till. 

 

Under Playday kan skollediga barn komma och testa på olika idrotter och aktiviteter. Playday anordnas på skollov och detta sportlov var inget undantag. Idag var det cirka 1000 barn i Gavlerinken i alla möjliga åldrar. Arenan blir som en stor fritidsgård där barn får testa på saker som de i normala fall inte hade fått chansen till. Det fanns massvis med olika aktiviteter att prova på, så som; dans, cirkus, parkour, amerikans fotboll, film, trav, lekhörnan, friidrott, hockey, armwrestling, boccia, basket, innebandy, e-sports, taekwondo, matematik, experiment med mera, men vad var egentligen roligast?

-Jag tycker den där med isen i munnen var roligast säger Melvin 7år. Han syftar på Gävle energis experimentstation där man fick se sig själv i en värmekamera och sedan se skillnaden när man har tillexempel en isbit i munnen. -Nu vill jag testa enhjulingen som säger Melvin och ler.

-Att cykla med ett hjul tycker jag var kul, jätteroligt faktiskt! Men jag har testat innebandyn också säger Esram 8år. Enhjulingen befanns sig cirkusstationen som kulturskolan anordnade och innebandy stod innebandyförbundet för.

-Jag har inte hunnit göra så mycket än men jag har försökt hoppa höjdhopp men det var jättesvårt, jag lyckades inte säger Oliver 7år. Höjdhopp anordnades av IF Skade tillsammans med andra friidrottsgrenar.

Kompisarna Filippa och Isa båda 9 år, tyckte cirkusen med enhjulingen var rolig och att man fick göra experiment hos Gävle energi var väldigt uppskattat.

Under Playday är det ett 20 tal aktörer som befinner sig i Gavlerinken. Vissa föreningar har varit med flera gånger men en ny aktör under dagens Playday är friidrottsföreningen IF Skade.

-Vi tycker Playday är jätteroligt, det är många barn som kommer hit och testar på friidrott. Vi har haft lite svårt att bestämma vad vi ska ta med eftersom det flesta redskapen är väldigt stora när det kommer till friidrott. Men vi löste det genom att tillexempel ha gummipilar istället för att ha riktiga spjut, och det har varit väldigt uppskattat säger Marie Westin

-Vi hoppas att Playday ska leda till att fler barn blir intresserade av friidrott och fortsätta träna och prova på med oss. Vi är en lite förening så att vara med här är väldigt bra marknadsföring för oss.

En aktör som har varit med och ställt ut under Playday ett flertal gånger är Gävle gymnastikförening. Mottot de arbetar efter är gymnastik för alla, vuxna som små, vilket passar väldigt bra in på Playday.

-Playday är en fantastisk tillställning, det är så himla roligt med så många idrotter under samma tak.

Ni har varit med 4 gånger nu, märker ni någon skillnad?

-Vi märker att det blir fler och fler barn för varje gång vilket är väldigt roligt. Vi har även fått mer yta i arenan vilket har lett till att vi har kunnat ta med oss bättre redskap. Det tycker barnen är väldigt roligt för de kan nu prova på lite häftigare grejer säger Annelie Branteryd.